- Innowacyjne Rozwiązania dla Przemysłu Pakowania i Gastronomii
- Skuteczne sposoby na utrzymanie wagi po odchudzaniu - odkryj sekrety długoterminowego sukcesu
- Pomiędzy antyutopią a historią - odkrywanie przeszłości i przyszłości w literaturze z Matfel.pl
- Na czym polega pranie chemiczne odzieży?
- Odkryj Rozwiązania na Obiad z Cukinią i Kurczakiem!
Kuchnia orientalna – kuchnia Japońska
Powracając z kraju kwitnącej wiśni, chcesz przypomnieć sobie, co takiego przepysznego jadłeś na straganach i w restauracjach. Niekiedy może to nie być takie łatwe, bez znajomości języka lub przewodnika. W natłoku informacji łatwo się pogubić. Co jedzą Japończycy? Jakie są najpopularniejsze dania w Japonii? Często zadajesz sobie te pytania przed wyjazdem lub tuż po podróży, kiedy chcesz przygotować danie, które tak bardzo Ci tam smakowało. W tym artykule wszystkiego się dowiesz.
Tradycyjna kuchnia, czyli jaka?
Obok dań, które można znaleźć w każdym innym kraju zachodnim, w Japonii możesz skosztować nad wyraz dużo potraw wywodzących się z kuchni tradycyjnej. Tradycyjna kuchnia japońska jest to bowiem element kultury Japończyków. Gotowaniem celebrują życie i przykładają do niej bardzo dużą wagę. Potrawy japońskie muszą być spożywane w odpowiedni sposób i we właściwy sposób przygotowywane. Każdy szczegół ma tutaj znaczenie i nie może być pominięty. Ceremoniał w kuchni japońskiej odgrywa znaczący element nie tylko w kuchni, ale i religii.
Dania kuchni Japońskiej
Dania w kulturze Japońskiej przyrządzane są tak, aby były delikatne w smaku oraz zapachu. Przyprawiane są pieprzem, solą, sosem sojowym czy japońskim chrzanem, czyli wasabi. Przyprawy w Japońskiej kuchni mają jedynie podkreślać smak naturalnych potraw, a nie zagłuszać je.
Sztukę kulinarną w kraju kwitnącej wiśni dzieli się na kilka grup,
dania gotowane, grillowane, pieczone, smażone, sałatki, dania fermentowane.
Ze względu na różnorodność smaków w kuchni Japońskiej można wyróżnić bardzo wiele charakterystycznych potraw. Najbardziej znane z nich to między innymi sushi. Nie mniej znane są oczywiście zupy ramen czy miso o charakterystycznym smaku. Okonomiyaki to placki z dowolnym wkładem, jest to jedno z ulubionych dań Japończyków.
Kuchnia japońska jest bardzo bogata i różnorodna. Warto odkrywać jej smaki i walory zdrowotne. Potencjał zgromadzony w rybach i owocach morza dla ludzi zachodniej kultury jest wciąż niezbadany.